Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών
“Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία”
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ίδρυσε και λειτουργεί Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/17, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) έχει τίτλο «ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΥΖΩΙΑ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ» (ΦΕΚ 2329/τ.Β’/15.06.2020).
Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η παροχή εκπαίδευσης και σύγχρονης θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στον τομέα της Διατροφής σε σχέση με την Προαγωγή της Ευζωίας και της Υγείας του Ανθρώπου.
Το Π.Μ.Σ. διαρκεί τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα και υλοποιείται σε περιβάλλον μικτής διαδικασίας μάθησης με πρότυπες συνδυαστικές μορφές εκπαίδευσης και απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην θεματική «Διατροφή, Ευζωία & Δημόσια Υγεία».
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ποικίλης συναφούς εξειδίκευσης, όπως:
-
επιστήμονες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, υγιεινολόγοι, κλπ)
-
διατροφολόγοι
-
διαιτολόγοι
-
επιστήμονες και τεχνολόγοι τροφίμων
-
χημικοί
-
βιολόγοι
-
γεωπόνοι
-
χημικοί μηχανικοί
-
περιβαλλοντολόγοι
-
επιστήμονες φυσικής αγωγής
-
λειτουργοί δημόσιας υγείας
-
στελέχη επιχειρήσεων τροφίμων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής
-
πτυχιούχοι τμημάτων Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης σε ποσοστό 20% κατ’ ελάχιστο και με μέσα εξ’ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε ποσοστό 80% κατά μέγιστο, σύμφωνα με το άρθρο 32, παρ. 3γ και το άρθρο 30, παρ. 3, του Ν. 4485/17. Η διά ζώσης διδασκαλία πραγματοποιείται στην έδρα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής σε δύο ολιγοήμερες συναντήσεις στο τέλος ή στο μέσον των δύο πρώτων ακαδημαϊκών εξαμήνων.
-
Η επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση μελλοντικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, της ιδιωτικής παραγωγής-επιχείρησης τροφίμων και της συμβουλευτικής δραστηριότητας στο ραγδαίως εξελισσόμενο πεδίο της διατροφής και του κρίσιμου ρόλου αυτής στην προαγωγή της ευζωίας και της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου.
-
Η παροχή προηγμένων και εξειδικευμένων γνώσεων που αφορούν την εις βάθος κατανόηση-αξιολόγηση-διαχείριση της διατροφικής αξίας των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και της ένταξης αυτών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και διατροφικής πολιτικής.
-
Η μεταφορά εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα διατροφής που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και που ταυτοχρόνως προάγουν την γενικότερη ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
-
Η μεταφορά αυτών των διατροφικών προτύπων για την επίτευξη της ευζωίας του ανθρώπου σε πολλαπλά επίπεδα, κοινωνικά, πολιτισμικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, κ.α.
-
Παροχή σύγχρονων εξειδικευμένων γνώσεων και μεθοδολογιών στους τομείς της Διατροφής, της Ευζωίας και της Δημόσιας Υγείας.
-
Ανάπτυξη ακαδημαϊκών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αποφοίτων στο επιστημονικό πεδίο της Διατροφής, της Ευζωίας και της Δημόσιας Υγείας.
-
Εφαρμογή των ανωτέρω γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, μέσω των μαθησιακών διαδικασιών διδασκαλίας, φροντιστηριακών ασκήσεων, εργασιών και ερευνητικών εργασιών κλπ.
-
Ενδυνάμωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας και διαχείρισης υποχρεώσεων μέσω ομαδικών εργασιών, ομαδικών παρουσιάσεων και άλλων συνεργατικών μορφών ακαδημαϊκής μελέτης και ακαδημαϊκών εργασιών.
-
Ενίσχυση της ερευνητικής προσωπικότητας των αποφοίτων μέσω της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας σε νέα, πρωτότυπα ερευνητικά θέματα που απασχολούν τον τομέα της Διατροφής της Ευζωίας και της Δημόσιας Υγείας.
Κατηγορία: Μεταπτυχιακές Σπουδές,Νέα