Γραφείο Διασύνδεσης

Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2024 «Καβάφης, Θέατρο και Επιτελεστικότητα»

Δώδεκα νέοι επιστήμονες, έξι ημέρες. Από την 1η έως τις 6 Ιουλίου 2024, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη επιστρέφει, για έκτη χρονιά, σε επιμέλεια της Μαρίας Μπολέτση (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ / Πανεπιστήμιο του Λέιντεν) και της Gonda Van Steen (King’s College London).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 30.12.2023

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και το έργο του, και επιδιώκει να διερευνήσει τη διεθνή απήχηση και τη σημασία της καβαφικής ποίησης μέσα από καινούριες πολιτισμικές και ακαδημαϊκές οπτικές.

Από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 2017, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποσκοπεί να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων γύρω από την καβαφική ποίηση και να ενθαρρύνει μελλοντικές ερευνητικές συνεργασίες, ιδιαίτερα ανάμεσα σε μελετητές από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και μεθοδολογικές αφετηρίες, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της σταδιοδρομίας τους. Οι θεματικές των προηγούμενων Θερινών Σχολείων ήταν οι ακόλουθες: «Ο Καβάφης στον κόσμο», «Καβάφης και Αρχαιότητα», «Οι προσ/ανατολισμοί του Καβάφη», «Η διαμεσολάβηση του Καβάφη» και «Ο Καβάφης μέσα από τις επιστήμες και τις τέχνες». Η θεματική του Θερινού Σχολείου 2024 θα είναι «Καβάφης, Θέατρο και Επιτελεστικότητα».

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2024 προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής που εστιάζουν στη θεατρικότητα και τη σκηνοθετική δυναμική του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή. Ο Καβάφης, φανατικός θεατρόφιλος και ο ίδιος, εισήγαγε στο έργο του μια έντονη αίσθηση θεατρικής σκηνής και περφόρμανς. Η αίσθησή του για τη δράση και τη δραματικότητα, ο χειρισμός των ανατροπών της πλοκής και η ελλειπτική, λακωνική αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων αποπνέουν βαθιά θεατρικότητα. Παράλληλα, η θεατρικότητα του Καβάφη συνδέεται άρρηκτα με τον κεντρικό ρόλο που λαμβάνει η επιτελεστικότητα της γλώσσας στην ποίησή του. Η ποιητική του γλώσσα δεν επιδιώκει να καταγράψει ή να αναπαραστήσει γεγονότα και πρόσωπα του παρελθόντος, αλλά να τα παρουσιάσει στη «σκηνή» του ποιητικού παρόντος. Ταυτόχρονα, για τον Καβάφη, η επιτελεστική, κοσμοποιητική δύναμη της γλώσσας δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Η ποίησή του διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες η γλώσσα ανακαλεί το παρελθόν και παράγει υποκείμενα, queer ταυτότητες, συγκρουσιακούς κοινωνικούς κόσμους και εναλλακτικές χρονικότητες μέσα από –και ενάντια σε– κυρίαρχα ιστορικά αφηγήματα, κανονιστικές προσδοκίες, νόμους και κοινωνικές απαγορεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2024 ενθαρρύνει ερευνητικές εργασίες που διερευνούν τις ποικίλες διασυνδέσεις του έργου του Κ. Π. Καβάφη με το θέατρο, τη θεατρικότητα και την επιτελεστική χρήση του λόγου ή της εικόνας. Ενθαρρύνονται επίσης προτάσεις πάνω στη σχέση του ίδιου του Καβάφη με το θέατρο, τις πολλαπλές ταυτότητες που κατασκευάζονται στο καβαφικό έργο, αλλά και την πρόσληψη τόσο του έργου όσο και της ζωής του ποιητή ως θεάτρου/περφόρμανς.

Επιμελήτριες του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη 2024 είναι η Gonda Van Steen (King’s College London) και η Μαρία Μπολέτση (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ / Πανεπιστήμιο του Λέιντεν). Θα συμμετάσχουν ως προσκεκλημένοι/-ες εισηγητές και εισηγήτριες η Φωτεινή Δημηρούλη (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), η Ελευθερία Ιωαννίδου (Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν), ο Νικόλας Κακκούφα (Πανεπιστήμιο Columbia), ο Βάιος Λιάπης (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και η Μαρία Οικονόμου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Στο φετινό Θερινό Σχολείο θα συμμετάσχουν δώδεκα νέοι επιστήμονες, με πρωινές και απογευματινές συναντήσεις για διάστημα έξι ημερών, από την 1η έως τις 6 Ιουλίου 2024. Η διοργάνωση περιλαμβάνει σεμινάρια με τους προσκεκλημένους εισηγητές, καθώς και παρουσιάσεις εργασιών των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν όλες τις συναντήσεις. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενθαρρύνει την ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στους συμμετέχοντες, τους επιμελητές της διοργάνωσης και τους προσκεκλημένους εισηγητές, ανοίγοντας την προοπτική γόνιμων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του Θερινού Σχολείου, αλλά και πέρα από αυτές. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου θα προγραμματιστούν πρόσθετες εκδηλώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πολιτιστικού χαρακτήρα επισκέψεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων.

Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική. Η γνώση της νέας ελληνικής δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Εντούτοις, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με το έργο του Κ. Π. Καβάφη. Το φετινό Θερινό Σχολείο Καβάφη απευθύνεται σε συμμετέχοντες από πολλά και διαφορετικά γνωστικά και επιστημονικά πεδία, μεταξύ αυτών και τα εξής: Νεοελληνικές Σπουδές, Συγκριτική Φιλολογία, Δημιουργική Γραφή, Παγκόσμια Λογοτεχνία, Ιστορία, Μουσικές Σπουδές, Σπουδές Κινηματογράφου, Ιστορία Τέχνης, Εκπαίδευση/Παιδαγωγικά και Θεατρικές Σπουδές/ Σπουδές Παραστατικών Τεχνών.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.

Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, που ενδιαφέρονται για το έργο του Κ. Π. Καβάφη, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν δεκτοί και ένας ή δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές, βάσει της ακαδημαϊκής τους προετοιμασίας και του ειδικού τους ενδιαφέροντος για το αντικείμενο του Θερινού Σχολείου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν:

α) μια επιστολή που να περιέχει σύντομη επισκόπηση της τρέχουσας έρευνάς τους και του κινήτρου συμμετοχής τους στο Διεθνές Θερινό Σχολείο (έως 500 λέξεις),

β) μια περιγραφή του συγκεκριμένου θέματος που επιθυμούν να αναπτύξουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο, σε μια 20λεπτη παρουσίαση (έως 500 λέξεις),

γ) ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και

δ) τα στοιχεία επικοινωνίας κάποιου προσώπου που θα μπορούσε να αποστείλει συστατική επιστολή υποστήριξης της αίτησής τους.

Οι συμμετέχοντες θα μαγνητοσκοπούνται και αποσπάσματα των εργασιών του Θερινού Σχολείου ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι η 30η Δεκεμβρίου 2023. Όσοι υποψήφιοι επιλεχθούν θα ενημερωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν προσχέδιο της παρουσίασής τους (3.000 λέξεις) μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024. Η κατάθεση του προσχεδίου είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο Θερινό Σχολείο.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση πρέπει να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό στο Onassis Directory μέσω του κατωτέρω συνδέσμου και μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση και να ανεβάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σταδιακά μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών.

Μπορείτε να απευθυνθείτε για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις στην Αγγελική Μούσιου, στη διεύθυνση cavafyarchive@onassis.org.

Πηγή: https://www.onassis.org/

Κατηγορία: Θερινά Σχολεία

Ημερομηνία Λήξης Προβολής: 30 Δεκεμβρίου 2023