Πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Harvard στην Ελλάδα 2023

Βασικές πληροφορίες

  • Θεματική 2023: Μετανάστευση και Σύνορα—Επανεξετάζοντας την Κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν
  • Ημερομηνίες: 24 Ιουνίου – 30 Ιουλίου 2023
  • Τοποθεσίες: Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο
  • Διοργάνωση:  Θερινό Σχολείο Harvard (στα αγγλικά), με την υποστήριξη των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος και ΗΠΑ
  • Ανοικτό σε: Προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες (μέχρι 16 θέσεις)
  • Περίοδος αιτήσεων: Αρχές Δεκεμβρίου – 26 Ιανουαρίου 2023
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • Διδάσκοντες/ουσες:  Dimiter Angelov (Διευθυντής προγράμματος, Harvard), Γιώτα Μπατσάκη (Dumbarton Oaks/Harvard), Emma Dench (Harvard), Ευρυδίκη Γεωργαντέλη (Ακαδημαϊκή συντονίστρια, Harvard), Ilham Khuri-Makdisi (Northeastern), Gregory Nagy (Διευθυντής προγράμματος, Harvard), Michael Puett (Harvard), και Άννα Σταυρακοπούλου (Ακαδημαϊκή συντονίστρια, CHS/Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) (στα αγγλικά)
  • Συντονισμός δραστηριότητας: Ευάγγελος Κατσαρέλης (ΚΕΣ) και Μίνα Τσεντούρου (ΚΕΣ)

Σχετικά με το πρόγραμμα

Περιγραφή

Αυτό το θερινό πρόγραμμα πέντε εβδομάδων είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα προγράμματα του Harvard για σπουδές στο εξωτερικό. Μοιράζεται ανάμεσα στον φημισμένο τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων και το παραθαλάσσιο Ναύπλιο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας διαπολιτισμικής αντίληψης, καθώς εξετάζει κάποιες από τις μεγαλύτερες πολιτισμικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου -και ευρύτερα, του κόσμου που ζούμε-, τα σημεία επαφής, αμοιβαίας επιρροής και στρατηγικής διαφοροποίησής τους.

Από το καλοκαίρι του 2002, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, συνολικά πάνω από 330 φοιτητές/τριες από όλον τον κόσμο έχουν έρθει στην Ελλάδα για αυτό το εντατικό πρόγραμμα συγκριτικών πολιτισμικών σπουδών. Ανακαλύψτε περισσότερα για την ιστορία του προγράμματος στην ιστοσελίδα-αφιέρωμα στον εορτασμό των 20 χρόνων του (στα αγγλικά).

Σεμινάρια και δομή

Το Πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Harvard στην Ελλάδα είναι εξορισμού διεπιστημονικό, συνδυάζοντας ιστορικές, λογοτεχνικές, φιλοσοφικές και γλωσσολογικές προσεγγίσεις στο θέμα της αλληλεπίδρασης των πολιτισμών. Το παιδαγωγικό μοντέλο που υιοθετείται είναι διαδραστικό με βασικό στόχο την έρευνα, καθώς καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες ανταλλάσσουν ιδέες κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, μετατρέποντας την όλη διαδικασία σε πραγματικό εργαστήριο συγκριτικής και συνεργατικής σκέψης. Προσφέρονται οκτώ σεμινάρια στα αγγλικά που το καθένα έχει διάρκεια μίας εβδομάδας, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, αποτελούμενο από τέσσερεις δίωρες συναντήσεις συνολικά. Γίνονται δύο σεμινάρια ανά εβδομάδα κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του προγράμματος και η πέμπτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στη συγγραφή της τελικής εργασίας δέκα σελίδων. Μπορείτε να δείτε την περιγραφή των σεμιναρίων του 2023 στη σελίδα με τις αναλυτικές πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων (στα αγγλικά).

Επιπλέον, ένα βασικό μέρος της δομής του προγράμματος είναι οι εκδρομές που γίνονται τα Σαββατοκύριακα σε φημισμένους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, μαζί με διάφορες άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας, όπως παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και εκδρομές στη θάλασσα.

Προϋποθέσεις συμμετοχής και ευκαιρίες για υποτροφίες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες προτπυχιακού επιπέδου του Harvard, καθώς και όλων των πανεπιστημίων παγκοσμίως. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα κριτήρια, παρά μόνο η καλή ακαδημαϊκή επίδοση και η άριστη γνώση της Αγγλικής.

Όπως και για κάθε άλλο πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Harvard, οι υποψήφιοι/ες που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση στο Γραφείο Σταδιοδρομίας του Harvard (στα αγγλικά). Επίσης, μέσω της στήριξης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στη Ουάσιγκτον δίνεται η δυνατότητα στο πρόγραμμα να έχει μία ποικιλόμορφη ομάδα συμμετεχόντων/ουσών με τρεις ανταγωνιστικές υποτροφίες για φοιτητές/τριες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Fudan στη Κίνα.

Το ΚΕΣ και το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Harvard

Από το 2008, το πρόγραμμα ωφελήθηκε ευρύτερα από την ίδρυση του ΚΕΣ στην Ελλάδα. Σεμινάρια και εργαστήρια πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Ναύπλιο και το ΚΕΣ στηρίζει διοικητικά και διαχειριστικά το πρόγραμμα. Επιπρόσθετες ακαδημαϊκές διασυνδέσεις -μέσω της θέσπισης υποτροφιών, διαλέξεων από επισκέπτες ομιλητές/τριες και μίας επιπλέον υποτροφίας σε φοιτητή/τρια από το Πανεπιστήμιο Πατρών- έχουν αναπτυχθεί χάρη στην ακαδημαϊκή παρουσία του ΚΕΣ.

Μάθετε περισσότερα στη σελίδα του προγράμματος στον ιστότοπο του Θερινού Σχολείου Harvard (στα αγγλικά).

Πηγή : https://el.greece.chs.harvard.edu/seminar-programs/summer-school