Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023: «Ο Καβάφης μέσα από τις επιστήμες και τις τέχνες»

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη είναι μια ετήσια πρωτοβουλία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση, που εστιάζει στον Καβάφη, στο αρχείο και το έργο του και επιδιώκει να διερευνήσει τη διεθνή απήχηση και τη σημασία της καβαφικής ποίησης μέσα από καινούριες πολιτισμικές και ακαδημαϊκές οπτικές.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη ξεκίνησε το 2017 και στόχο έχει να εμπλουτίσει και να ενισχύσει τις γνώσεις των συμμετεχόντων για τον Καβάφη, αναδεικνύοντας νέες κατευθύνσεις και συγκριτικές προσεγγίσεις του έργου του ποιητή. Επιπλέον, επιδιώκει να ενθαρρύνει μελλοντικές συνεργασίες και έρευνες, ιδιαίτερα μεταξύ μελετητών που ακολουθούν διαφορετικά μεθοδολογικά μονοπάτια και βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της σταδιοδρομίας τους.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 θα προσεγγίσει το λογοτεχνικό έργο, την ευρεία απήχηση του Κ. Π. Καβάφη και το ψηφιακό αρχείο του ποιητή μέσα από ένα φάσμα διαφορετικών τεχνών, γνωστικών αντικειμένων και ερευνητικών πεδίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται: η Ιστορία των Νεότερων Χρόνων, οι Κινηματογραφικές σπουδές, η Δημιουργική Γραφή, η Ιστορία της Εκπαίδευσης, οι Μουσικές Σπουδές, η Γλωσσολογία, η Νομισματική και ο Οπτικός Πολιτισμός. Έχει ως ωστόχο να εμπλουτίσει τη συζήτηση γύρω από τον Κ. Π. Καβάφη με νέα μεθοδολογικά εργαλεία, να επανεξετάσει την ποίησή του μέσα από διαθεματικές και διακειμενικές προσεγγίσεις και να διερευνήσει την ιδιαίτερη πολιτισμική αξία του καβαφικού έργου σε ό,τι αφορά τον διάλογο και τις διεπιστημονικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ακόμα, φιλοδοξεί να προσελκύσει φοιτητές και ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και από άλλους τομείς, πέραν εκείνων της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, προκειμένου να αναδείξει την αξία του καβαφικού έργου ως παραδείγματος για την ανάπτυξη διαθεματικής και διεπιστημονικής συνεργασίας.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023 θα λάβει χώρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το φετινό θερινό σχολείο θα περιλαμβάνει δώδεκα συμμετέχοντες που θα συναντιούνται επί έξι ημέρες πρωί και απόγευμα, από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου, παρακολουθώντας σεμινάρια που θα επιμεληθούν οι προσκεκλημένοι μελετητές, καθώς και παρουσιάσεις της δουλειάς των συμμετεχόντων· οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο πρέπει να παρευρεθούν σε όλες τις συναντήσεις. Αυτή η δομή ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους, με τους επιμελητές των σεμιναρίων και με τους προσκεκλημένους εισηγητές, δημιουργώντας χώρο για την ανάπτυξη γόνιμων συζητήσεων κατά τη διάρκεια των έξι ημερών του σχολείου αλλά και πέρα από αυτό. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου πιθανώς να προγραμματιστούν και πρόσθετες εκδηλώσεις.

Η γλώσσα εργασίας του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη θα είναι η αγγλική.

Διαβάστε εδώ το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2023.

Επιμελητές:
Peter Jeffreys (Suffolk University)
Τάκης Καγιαλής (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)

Καλεσμένοι ομιλητές: 

Mark Doty (Πανεπιστήμιο Rutgers, ΗΠΑ)
Έλσα Αμανατίδου (Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ)
Θανάσης Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Poitiers, Γαλλία)
Πάνος Βλαγκόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Κατερίνα Καρατάσου (Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, Κύπρος)
Αλέξανδρος Κιτροέφ (Πανεπιστήμιο Haverford, ΗΠΑ)
Ελένη Παπαργυρίου (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) 
Βικτώρια Σολομωνίδη – Hunter (University College London, Βρετανία)

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και του Αρχείου Καβάφη, το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις δαπάνες για τα δίδακτρα, τη διαμονή και τη διατροφή των συμμετεχόντων. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση επιχορήγησης για την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης μετακίνησής τους στην Αθήνα.

Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και μελετητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους που ενδιαφέρονται για το έργο του Κ. Π. Καβάφη ενθαρρύνονται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν δεκτοί και ένας ή δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές, βάσει της ακαδημαϊκής τους προετοιμασίας και του ειδικού τους ενδιαφέροντος για το αντικείμενο του Θερινού Σχολείου.

Διαδικασία αίτησης: 

Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο cavafyarchive@onassis.org μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2022. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων εδώ.

Πηγή : https://www.eduguide.gr/nea2019/die8nes-8erino-sxoleio-kabafh-2020-h-diamesolabhsh-toy-kabafh/